Om Teater X

- över 20 år i berättelsernas tjänst

Om oss

Teater X är en playbackteatergrupp baserad i Stockholm med över 20 års erfarenhet av att stå i demokratins och berättelsernas tjänst, både i Sverige och internationellt, genom att spegla publikens verkliga berättelser på scen.

Teater X lyssnar till publikens berättelser och gestaltar dem på scen genom improviserad teater - playbackteater. Ur detta växer oskrivna föreställningar fram. Spelledaren utgör länken mellan publik och ensemble och lotsar berättelserna genom playbackteaterns former. I händerna på aktörer och musiker får berättelserna sedan nytt liv.

Föreställningar och uppdrag

Teater X ger vanligtvis öppna föreställningar i Stockholm för allmänheten ca 3-4 ggr/säsong. Vi ger även föreställningar på företag, fester, kurser och konferenser, har ett tätt samarbete med organisationsutvecklare och erbjuder såväl kortare som längre skräddarsydda format på allt från en timme till en hel dag och med publik på 15-500 personer. Våra uppdrag spänner från kvalificerat utvecklingsarbete i samverkan med konsulter, till föreställningar av mer underhållande karaktär. Läs mer om vad vi erbjuder under "Organisationer", "Skolor" samt "Projekt".

Foto: André Holmgren Hopkins, 2018
Foto: Johanna Jivanna Hopkins, 2011

Bakgrund

Teater X har funnits sedan 1999 och startades på initiativ av Synne Platander, med visionen att kunna erbjuda playbackteater av hög konstnärlig och medmänsklig kvalité till privatpersoner, företag och organisationer. Fram till 2009 drevs gruppen av Synne och Jan Platander, och efter deras flytt från Stockholm till Oslo har gruppen varit en platt organisation som drivit verksamheten tillsammans. 

Medlemmar

Gruppen består i dagsläget av 8 medlemmar; aktörer, musiker och spelledare. Tillsammans besitter Teater X en bred plattform av kompetenser bestående av skådespelare, musiker, pedagoger, psykologer och organisationsutvecklare. 

Nuvarande medlemmar i Teater X är: Maria Danielson, Aina Ferri, Pontus Holmgren, Jörgen Krantz, Ewa Lindberg, Synne Platander, Linda Tervo och Ann-Sofie Wensbo. 

Läs mer om playbackteater under “Playback”.

Foto: Johanna Jivanna Hopkins, 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du att vi skickar regelbundna uppdateringar till dig ett fåtal gånger per termin. Du kan närsomhelst avanmäla dig genom att klicka på länken “Unsubscribe” längst ner i våra mailutskick.