Kurser i playbackteater

- en perspektivvidgande erfarenhet

Foto: Johanna Jivanna Hopkins, 2019

Playbackkurser vår & sommar 2024


Under våren och sommaren 2024 arrangerar Skandinavisk Playbackteater Studio (SPTS) två grundkurser här i Sverige, ledda av medlemmar i Teater X. Dessa är öppna för alla och kräver inga förkunskaper. Kanske du har varit på några av våra föreställningar och blivit sugen på att prova själv? Kanske det är dags nu?


- Grundkurs i Järna 23-25 februari 2024 (+ 3-4 kvällar)

Leds av Jörgen Krantz & Pontus Holmgren.
Läs mer om kursen i vårt facebook-event: https://fb.me/e/1ExayMOPq
Mer info & anmälan:

På en grundkurs (30 timmar) får du lära känna playbackteater i trygga och lekfulla former, utveckla din spontanitet, ditt lyssnande och dina samspelsförmågor, medan du lär dig de grundläggande teknikerna som används för att spegla andras berättelser på scenen i playbackteater. Har du väl gått en grundkurs, öppnas dörrarna till olika fördjupningskurser hos SPTS eller andra playbackskolor runt om i världen. Välkommen till en kreativ kursupplevelse som oavsett ambition kommer att berika dig på många plan, både personligt och professionellt!

- Grundkurs på Gotland 8-12 juli 2024

- Fördjupningskurs på Gotland 13-15 juli 2024

Leds av Linda Tervo & Synne Platander
Plats: Fridhem pensionat, nära Visby
Mer info & anmälan: info@playbackteater.no

Vi upprepar succén från 2023 och erbjuder även i år en grundkurs på vackra Fridhem på Gotland. Vi följer upp med en fördjupningskurs direkt efter, och det är möjligt att delta på båda kurserna om man vill och kan, eller hoppa rakt in på fördjupningskursen om man gått en grundkurs tidigare.

Vill du ge dig själv eller någon nära en playback-sommarsemester i julklapp, fylld av Gotlands sol, hav, underbara stränder och playback? Save the dates och skicka din intresseanmälan redan nu! Mer info kommer!

Om att gå kurs i playbackteater

Att gå grundkurs i playbackteater är en lärorik och spännande upplevelse som har möjlighet att berika dig på många plan! För många människor har det varit en livsomvälvande erfarenhet. 

En kurs i playbackteater är mer än att bara lära sig en teaterteknik. Vi möts som skapande människor genom våra historier, i leken, i spontaniteten och i vår vilja att lyssna på varandra. I playbackteater kommer du i kontakt med din egen kreativitet, samspelets magi och berättandets kraft! Inte minst är playbackteater ett kraftfullt verktyg för dialog och inkludering.

Att lära sig denna teaterform kräver tid och rum för aktion, reflektion och utforskning av playbackprocessen i en skapande och generös atmosfär. Samtidigt som du berikas på ett personligt plan, lär du dig ett konkret teaterverktyg och många olika övningar som du kan använda även i andra sammanhang.

Du får lära dig några av de grundläggande formerna som används för att spegla andra människors upplevelser; levande skulpturer, par, berättelser och korus. Du lär känna ramarna för playbackteater; de så kallade “ritualerna”, och du får öva dig i de olika rollerna som aktör, conductor (spelledare) och musiker. Kursen ger även en inblick i playbackteaterns bakgrund och utveckling, så väl som de grundläggande idéerna som teaterformen bygger på. 

Att gå en grundkurs kvalificerar dig för olika fördjupningskurser i SPTS (se nedan) eller andra playbackskolors regi. (Se www.playbackteater.no och www.playbackcentre.org).

Lärare från Teater X

Flera av Teater X medlemmar har genom åren hållit grundkurser i playbackteater. Sedan 2009 sker detta i Skandinavisk Playbackteater Studios  regi. Lärare genom åren har varit: Synne och Jan Platander, Maria Danielsson, Pontus Holmgren, Jörgen Krantz och Linda Tervo.

Skandinavisk Playbackteater Studio (SPTS) 

Skandinavisk Playbackteater Studio (SPTS) verkar för att sprida inspiration och kunskap om playbackteater i Skandinavien. Genom att arrangera introduktionsdagar, grundkurser samt skräddarsydda program vill SPTS stödja framväxandet av ett levande ekosystem av praktiserande grupper, såväl ideella som professionella. Till dessa kurser bjuds ofta in internationella gästlärare som med sina unika kunskaper och erfarenheter bidrar till ett rikt och varierat kursutbud. Samtliga huvudlärare har utbildning från Centre for Playback Theatre (CPT).

SPTS har varit verksamt sedan 2009 och har sitt huvudsäte i Oslo, med verksamhet runt om i Norge, Sverige och Danmark. SPTS leds av Synne och Jan Platander.

Foto: Ann-Sofie Wensbo, 2020

Internationella playbackskolor (några exempel)

Man kan även gå med i Facebook-gruppen Playback Training Around The World för att hålla sig uppdaterad på vilka kurser som går världen över, eller online.